E234 - Низька небезпека

Низин (харчова добавка Е234) – пептидний антибіотик, що утворюється мікроорганізмом Streptococcus lactis. За своєю хімічною структурою низин схожий на такі пептидні антибіотики, як субтилін, циннаміцин і дюраміцин. Хімічна формула низина (консерванту Е234): C143H230N42O37S7. Добавка Е234 добре розчинна у воді, що розширює спектр її застосування.

Застосування

Низин як харчова добавка-консервант Е234 має властивість пригнічувати грампозитивні бактерії (стафілококи, стрептококи та ін.), багато спороутворюючих і деяких кислотостійких бактерій. Добавка Е234 має високу реакційну здатність залишків ненасичених амінокислот, що взаємодіють з групами SH ферментів. Внаслідок цього, низин і має таку протимікробну активність. Властивості харчової добавки Е234 дозволяють знизити час термічної обробки та температуру впливу на продукти, що позитивно позначається на збереженні в них інших корисних речовин (зокрема, вітаміну C та β-каротину).

Харчова добавка Е234 активно застосовується в сироробстві, при консервуванні м'ясних та молочних продуктів, зеленого горошку, квасолі, грибів, у виробництві олії, згущеного молока, кондитерських виробів. Інші застосування низину: додається у процесі дозрівання вин; у медицині як антибіотик; під час перевезення молочних продуктів; при виробництві оболонки для сиру та ковбас.

Вплив на організм

Консервант Е234 визнаний нетоксичним і таким, що не викликає звикання в 50-ти країнах світу. Вченими підтверджено здатність даної речовини до повного розщеплення та засвоєння організмом.

Низин здатний пригнічувати діяльність мікробів та інших шкідливих мікроорганізмів: стрептококів, стафілококів та безлічі інших, патогенних для людини, грампозитивних та кислотостійких бактерій. Але він малоефективний при взаємодії з грамнегативними бактеріями. 

Як і інші антибіотики, низин може вбивати як шкідливі, так і корисні бактерії, що є у життєдіяльності організму людини. Тому не рекомендується вживати велику кількість продуктів із консервантом Е234, особливо дітям.