E231 - Середня небезпека

Орто-фенілфенол (харчова добавка Е231) – це органічна сполука, яка складається з двох бензольних кілець та фенольних гідроксильних груп. Хімічна формула орто-феніфенолу: С12Н10О. На вигляд добавка Е231 - це кристалічна речовина білого кольору з температурою плавлення 57 °C.

Застосування

У харчовій промисловості орто-фенілфенол застосовується як добавка-консервант. У харчовій промисловості добавка Е231 застосовується тільки для зовнішньої обробки овочів та фруктів, щоб запобігти розвитку на них грибків та бактерій. Добавка Е231 використовується для обробки шкірки апельсинів, лимонів, мандаринів та інших фруктів. Крім того, добавкою Е231 можуть оброблятися не самі фрукти, а ящики для їхнього перевезення. Це зменшує кількість орто-фенілфенолу, який в кінцевому рахунку може потрапити в організм. Застосування консерванту Е231 допомагає довше зберегти свіжий вид фруктів та захистити їх при тривалих перевезеннях. Інші застосування орто-фенілфенолу: застосовується у хімічній промисловості в ролі реагенту; для інших фунгіцидів, смол, хімічної гуми; у сільськогосподарській промисловості, для обробки насіння; використовується як дезінфікуючий засіб у громадських установах; як консервант у засобах косметичного догляду (спреїв, дезодорантів та ін.).

Вплив на організм

Ортофенілфенол є малотоксичним, але є доведеним канцерогеном. LD50 становить 2980 мг/кг (щури, перорально), >5 000 мг/кг (миші, зовнішньо).

При контакті зі шкірою ортофенілфенол може спричиняти алергічні реакції, хімічні опіки очей, носа, дихальних шляхів. При вживанні консерванту Е231 у великих дозах може спостерігатися сильне подразнення шкіри, судоми, блювання. З метою запобігання негативній дії харчової добавки Е231 рекомендується ретельно мити фрукти (особливо імпортні). Максимально допустима добова доза становить 0,2 мг/кг маси тіла. Дослідження впливу консерванту Е231 на організм продовжуються, рекомендується максимально обмежити його споживання та повністю виключити продукти, оброблені даною речовиною з раціону дітей, тому що за такої технології обробки фруктів частина ортофенілфенолу потрапляє і в їх їстівну м'якоть.