E222 - Висока небезпека

Гідросульфіт натрію (харчова добавка Е222) - білий порошок, добре розчинний у воді та розведених лугах. У харчовій промисловості добавку Е222 використовують як консервант, завдяки властивості гідросульфіту натрію пригнічувати зростання бактерій та мікроорганізмів. У кислому середовищі добавка Е222 розкладається з утворенням сірки та сірковмісних сполук. Отримують гідросульфіт натрію хімічним шляхом - кип'ятінням діоксиду сірки у водному розчині карбонату натрію. Хімічна формула добавки Е222: NaHSO3.

Застосування

У продукти харчування добавка Е222 додається як консервант або антиоксидант. Крім того, консервант E222 має відбілюючий ефект. Гідросульфіт натрію додається в продукти при виробництві консервованих фруктів для боротьби з мікробами. Так само добавка Е222 широко використовується у виробництві вин для збереження смаку та запобігання процесам окиснення, що викликаються оцтом. В іншому випадку, вино може отримати помаранчевий або коричневий колір і нагадуватиме за смаком сироп від кашлю. При зіткненні з водою та продуктами бродіння гідросульфіт натрію виділяє сірчистий газ, який у свою чергу вбиває дріжджі, грибки та бактерії. Інші застосування гідросульфіту натрію: у текстильній промисловості, для зняття активних барвників при фарбуванні бавовни, для відновлювального очищення при фарбуванні поліефірів, як відновний засіб для кубових барвників та консервуючий засіб при біленні тканин; у біохімічній інженерії, для підтримки анаеробних умов у реакторі; у хімічній промисловості; у легкій промисловості.

Вплив на організм

При вживанні у їжу у великих концентраціях консервант Е222 викликає серйозні алергічні реакції. Також гідросульфіт натрію може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.