E217 - Висока небезпека

Параоксибензойної кислоти пропіловий ефір, натрієва сіль (Е217) - харчова добавка, що використовується в харчовій промисловості як консервант. У промисловості харчову добавку Е217 одержують синтетичним шляхом. Хімічна формула речовини: C10H11O3Na. На вигляд добавка Е217 являє собою білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді. В основному пропіловий ефір пара-оксибензойної кислоти використовується у виробництві косметичних засобів: шампуні, лосьйони, креми.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е217 використовується у виробництві м'ясних продуктів, як консервант, у тому числі бульйонів, паштетів, а також желе та цукерок із начинкою.

На даний момент використовується в косметичних засобах на водній основі (креми, лосьйони, шампуні тощо)

Вплив на організм

За деякими даними добавка Е217 може викликати головний біль, розлад кишечника, гіперактивність у дітей та ін. Консервант Е217 протипоказана астматикам, гіпотонікам та алергікам. Крім того, за неперевіреною інформацією, добавка Е217 негативно впливає на нервово-судинну систему і може призводити до утворення злоякісних пухлин, тобто є канцерогеном.