E201 - Дуже низька небезпека

Сорбат натрію (Е201) – натрієва сіль сорбінової кислоти.

Поширення і застосування

Широко застосовується як харчова добавка, консервант (Е201) в харчових продуктах. Білий кристалічний порошок. Має низьку температуру плавлення (близько 60 ° C). На відміну від сорбінової кислоти, як і сорбат калію, добре розчиняється у воді. Формула: C6H7O2Na. Сорбат натрію використовується використовують для таких продуктів: плавлені сири; маргарини низької жирності; концентрований ананасовий сік; курага, оливки; солона, в'ялена риба; безалкогольні газовані напої, вина; десерти на молочній основі без попередньої теплової обробки; рідкі супи, бульйони, крім консервованих у банках; чайні, фруктові, трав'яні рідкі концентрати; жувальна гумка; лікувально-профілактичні, дієтичні, продукти (крім дитячих); кондитерські вироби, шоколад; креми для тортів; для поверхневої обробки - у сири та їх аналоги, в'ялені м'ясні, ковбасні вироби та ін. Для виготовлення деяких продуктів використовується із бензойною кислотою, бензоатами, парабенами. Сорбат натрію вводять до складу косметичних засобів зеленої лінії, коли неприпустимо використання парабенів та інших агресивних консервантів.

Вплив на організм

При надмірному вживанні негативно впливає на організм людини: провокує алергічні реакції, такі як почервоніння шкірних покривів або свербіж, але при споживанні в низьких дозах нормально переноситься організмом.