E164 - Дуже низька небезпека
Шафран (харчова добавка Е164) - стародавня пряність оранжевого кольору, що отримується з висушених квіток шафрану посівного.
Застосування
У кулінарії добавка Е164 використовується як прянощі, для надання тонкого аромату, кольору та смаку різним стравам: м'ясним, рибним, овочевим. Також шафран широко використовується у приготуванні десертів, його додають у чай, каву. Барвник Е164 може використовуватись для фарбування безалкогольних напоїв, кондитерських виробів. Інші застосування шафрану: у текстильній промисловості, використовується як барвник для шкіри та шовку (вкрай рідко); у виробництві дорогих фарб для волосся; квіти шафрану використовуються в декоративних цілях.
Вплив на організм
Добавка Е164 покращує травлення, очищає лімфу, нирки та печінку, зміцнює органи дихання, видаляє застої крові у судинах, знімає судоми, покращує колір обличчя та підвищує потенцію. У сучасній медицині шафран широко використовується для приготування крапель для очей і загальнозміцнюючих настоянок. Якщо приймати шафран з молоком – це сприятиме зростанню тканин головного мозку та покращенню пам'яті; шафран з медом приймається для дроблення каміння у нирках. Примочки, виготовлені з розчину шафрану, знімають головний і вушний біль. Шафран зменшує почуття голоду та знімає похмільний синдром, проте варто додати його у вино, як настає сильне сп'яніння. Добавка Е164 як сильнотонізуючий засіб протипоказана вагітним. Також не можна забувати, що все добре в міру, і барвник Е164 додається дуже маленькими порціями. Адже кілька грамів свіжого і якісного шафрану можуть призвести до найсильнішого отруєння або навіть смерті.