E163 - Нульова небезпека

Антоціани (харчова добавка Е163) - водорозчинні пігменти вакуолей рослин, які можуть бути червоних, фіолетових або синіх кольорів та їх відтінків залежно від кислотності. Харчова добавка Е163 не має запаху і практично не має смаку. У природі антоціани служать для надання рослинам яскравих кольорів для залучення запилювачів. Також антоціани захищають клітини рослин від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Найбільш багаті антоціанами чорниця, журавлина, малина, чорна малина, ожина, чорна смородина, виноград та інші рослини. Добавка Е163 відноситься до вторинних метаболітів та сильних антиоксидантів. Ці антиоксиданти зберігають свої властивості при вживанні рослин іншим організмом. Тому овочі та фрукти яскравих кольорів вважаються корисними для організму. Добавка Е163, в силу природних властивостей антоціанів, сприяють зменшенню ламкості капілярів, покращує стан сполучних тканин, допомагає запобігти та лікувати катаракту і в цілому сприятливо впливає на весь організм. У харчовій промисловості антоціани у вигляді добавки Е163 використовуються як природні барвники.

Застосування

Добавка Е163 застосовується у виробництві кондитерських виробів, напоїв, йогуртів та інших харчових продуктів. Для підфарбовування молочних продуктів застосування Е163 обмежено через взаємодію з їхньою кислотністю, в даному середовищі барвник стає синім замість червоного. Широко застосовуються антоціани у фармакології та косметиці для фарбування вітамінних комплексів, як загальнозміцнюючі препарати з антиоксидантами у складі. Сучасні косметичні продукти містять антоціани для підтримки еластичності та молодості шкіри. Також ця речовина використовується у біологічно активних комплексах – БАДах. Крім харчової промисловості, харчова добавка Е163 використовується: у медицині (як антиоксиданти та добавки, що перешкоджають і знижують темпи розвитку ракових захворювань); в косметиці (антоціани мають стабілізуючий ефект і є колагенами); у техніці (як фарба для органічних сонячних батарей через здатність антоціанів поглинати світло і перетворювати його на електрони).

Вплив на організм

Дослідження властивостей антоціанів ведуться постійно, показуючи обнадійливі результати. Наприклад, проведені США експерименти виявили здатність цієї групи речовин до скорочення ризику онкологічних захворювань стравоходу і товстої кишки.

Випробування харчового барвника Е163 на людях проводяться з 2007 року, і встановлено, що для досягнення лікувального ефекту необхідне сублімоване сушіння ягід та плодів, тому що у свіжих концентраціях корисних антиоксидантів надто низька.

Антоціани мають здатність захищати людський організм від токсинів і вільних радикалів, протистоять ультрафіолетовому випромінюванню і служать профілактичним засобом від виникнення злоякісних новоутворень.

Харчова добавка Е163 використовується в комплексній терапії для лікування неврологічних захворювань, очних недуг, зокрема глаукоми та катаракти, деяких бактеріальних інфекцій. З її допомогою можна уникнути діабету або мінімізувати його наслідки. Організм реагує на нестачу антиоксидантів наступними симптомами: нервозністю, депресивним станом, частими застудними захворюваннями, загальним занепадом сил.

Для заповнення запасу життєвих сил і гарного самопочуття дієтологами рекомендується регулярне вживання багатих антоціанами продуктів. На жаль, це не завжди можливо, тому при наявності у складі продукту добавки Е163 не бійтеся його купувати. Виняток становить лише індивідуальна непереносимість.