E1518 - Низька небезпека

Триацетин (харчова добавка E1518) - є одним з ефірів гліцерину та оцтової кислоти. Добавку одержують хімічним способом шляхом взаємодії оцтової кислоти з гліцерином. Триацетин міститься у невеликих кількостях у природних жирах та оліях. Вчені розглядають його як можливе джерело харчової енергії у штучних системах регенерації їжі у тривалих космічних польотах. Вони вважають, що отримати половину енергії від тріацетину буде безпечним для організму космонавтів. Основні параметри добавки E1518: безбарвна; погано розчиняється у воді; плавиться за температури 78°С, а кипить при 258-260°С; не має запаху; консистенція – рідка, масляниста.

Застосування

У харчовій промисловості триацетин використовується як ароматизатор, стабілізатор, загусник, сполучна речовина. Зазвичай входить до складу ароматизаторів як «аромат кокоса». Крім того, добавка E1518 широко використовується у виготовленні харчового пластику: контейнерів для їжі, одноразового посуду, пакетів, упаковок та ін. Також своє застосування триацетин знайшов у виробництві акрилових тканинних фільтрів для сигарет – як пластифікатор. Такі фільтри добре поглинають канцерогенні сполуки. Інші застосування триацетину: у парфумерній промисловості, як віддушка; у виробництві косметики, як зволожувач; використовується як один із компонентів у складі палива (розчинник).

Вплив на організм

Харчова добавка E1518 є безпечною для здоров'я. В організмі розпадається на складові, які швидко засвоюються. Залишки речовини виводяться природним шляхом. Тріацетин визнаний найпростішим представником класу жирів – безпечним джерелом отримання енергії.

 

За наявності індивідуальної непереносимості та тривалого контакту з продуктом, тріацетин може викликати алергічні реакції (свербіж, почервоніння шкіри).