E1422 - Низька небезпека

Ацетильований дикрахмаладипат (харчова добавка E1422) являє собою крохмаль, модифікований за допомогою ангідридів оцтової кислоти і адипінової кислоти. Це харчовий крохмаль, у якого одна чи більше початкових характеристик змінено шляхом спеціальної обробки. Завдяки модифікації він може протистояти високим температурам. Модифікований крохмаль – продукт багатоступеневого синтезу. Модифікований крохмаль добре розчиняється у гарячій воді, утворюючи клейстер. У холодній воді має середню розчинність. У спирті та інших органічних рідинах не розчиняється. Харчова добавка E1422 стійка до ретроградації та розрізу, механічних навантажень, відтавання-заморожування, впливу низького pH. Також крохмаль E1422 витримує термічну обробку та не втрачає властивостей при тривалому зберіганні. Основні характеристики харчової добавки E1422: колір – білий чи жовтуватий; запах – слабкий оцтовий; смак – ні; консистенція - порошок, що складається з гранул, пластівців аморфного порошку, грубих частинок (залежить від методу сушіння - якщо крохмаль оброблений нагріванням у присутності кислоти або лугу, виникає незначна дефрагментація).

Застосування

У харчовій промисловості добавка E1422 застосовується як загусник, наповнювач, стабілізатор та емульгатор. Модифікований крохмаль допомагає відрегулювати консистенцію продукції, застосовується як вологоутримуюча, желююча речовина, глазурувальник. Його активно використовують у виробництві: кисломолочних продуктів – йогуртів, молочних напоїв, сметани; сирного та плавленого сирів; соусів, кетчупів; швидкозаварюваних каш, сухих сніданків; набухає панування та екструдованих продуктів; маринованих огірків, корнішонів; консервованих фруктів та фруктових начинок для відкритих пирогів; консервованих супів; м'ясних продуктів низької вартості із сировини другого сорту – модифіковані крохмалі потрібні для зв'язування вільної вологи, що виділяється під час нагрівання. Також ацетильований дикрахмаладипат включають до складу консервованого харчування (для дітей віком до 3 років), проте в дозуванні не більше 60г на 1кг ваги.

Вплив на організм

У травному тракті харчова добавка E1422 розщеплюється за принципом нативного крохмалю, але засвоюється гірше, як і всі речовини із зміненою структрою. Модифікований крохмаль в цілому належить до безпечних добавок. Проте надмірне споживання речовини може спровокувати здуття живота, діарею.

Є інформація про те, що модифіковані крохмалі шкодять підшлунковій залозі і можуть викликати небезпечне захворювання — панкреонекроз, але офіційні дослідження ці дані не підтверджують. Для добавки E1422 не встановлено граничних норм споживання.