E1400 - Нульова небезпека

Декстрин (харчова добавка E1400) – полісахарид, добре розчинний навіть у холодній воді. Його одержують шляхом термічної обробки кукурудзяного або картопляного крохмалю. Крім того, декстрин утворюється у людини в роті при пережовуванні під впливом альфа-амілази на крохмаль. Залежно від виду каталізатора декстрини можуть бути кислотні або квасцові. Крім того, вони поділяються на три групи за кольором: білі, палеві та жовті декстрини. А залежно від своїх хіміко-фізичних показників декстрини діляться на три сорти: вищий, перший та другий.

Застосування

У харчовій промисловості декстрин використовується як стабілізатор, загусник, сполучний компонент. Завдяки високій розчинності у холодній воді, він використовується як носій активних інгредієнтів харчових порошків та барвників. Варто зауважити, що весь процес хлібопечення має основне завдання перетворення нерозчинного крохмалю в декстрини, що добре засвоюються організмом декстрини. Інші застосування декстрину:

- використовується для приготування різних клеючих засобів у текстильній, легкій, сірниковій, поліграфічній взуттєвій промисловості;

- у ливарному виробництві, як речовина для скріплення формувального піску;

- у скляній промисловості, при виробництві скляних волокон – для шліфування ниток безпосередньо після їхнього утворення;

- у легкій промисловості, підвищення густоти фарб;

- застосовується у виробництві водостійкої кераміки.

Вплив на організм

Потрапляючи в травний тракт, декстрини погано засвоюються. Але вони мають ряд корисних для здоров'я властивостей: покращують апетит, стимулюють роботу кишечника, знижують рівень холестерину в крові та підтримують низький рівень цукру, виводять різноманітні токсини з організму, корисні при захворюваннях серця.

У деяких випадках добавка Е1400 може стати причиною здуття, метеоризму, запору. Подібні явища можуть проявлятися, якщо вживати одночасно кілька продуктів, що містять крохмаль різного походження, наприклад, бобові та картопля. Лікарі-дієтологи не рекомендують поєднувати продукти з добавкою Е1400 з високовуглеводними стравами, щоб не перевантажувати надмірно органи травлення.