E132 - Середня небезпека

Індигокармін (харчова добавка Е132) – добре розчинна у воді сіль синього кольору, що має властивості кислотно-основного індикатора. Цю речовину одержують шляхом сульфування індиго. Залежно від рівня кислотності добавка Е132 змінює колір від яскраво-синього до жовтого. Має високу чутливість до світла, під його впливом нестійка. Хімічна формула індигокарміну (барвника Е132): C16H8N2Na2O8S2.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е132 використовується як барвник при виробництві безалкогольних напоїв у скляних пляшках, морозива. Барвник Е132 додається в харчові вироби при виготовленні сухого печива, випічки, кондитерських виробів та різноманітних солодощів. Інші застосування індигокарміну: у фармацевтиці як барвник при виготовленні деяких капсул і таблеток; у хімічній промисловості, як хімічний індикатор; у медичних тестах функцій нирок, як спеціальна фарба; як один із компонентів при виробництві ополіскувача для волосся; застосовується при виготовленні чорнила; використовується для колориметричного визначення нітратів у кислому середовищі.

Вплив на організм

При порушенні технології виробництва харчових продуктів добавка Е132 може викликати проблеми із серцем, нудоту. Крім того барвник Е132 провокує напади ядухи у астматиків і викликає серйозні алергічні реакції. Не рекомендується вживати харчову добавку Е132 дітям молодше трьох років, вагітним і жінкам, що годують груддю.