E122 - Висока небезпека
Азорубін (кармуазин, харчова добавка Е122) належить до групи азобарвників – синтетичних барвників червоних відтінків. Хімічна формула добавки Е122: С20Н12Н2На2О7С2. Азорубін відноситься до похідних кам'яновугільних смоли. Барвник Е122 поставляється зазвичай у вигляді динатрієвої солі – порошку від червоного до темно-бордового кольору. Добавка Е122 може використовуватися для фарбування продуктів, які піддаються термічній обробці після ферментації. Барвник Е122 має гарну світлостійкість.
Застосування
У харчовій промисловості барвник Е122 застосовується для фарбування продуктів у червоні відтінки. Найчастіше добавку Е122 можна зустріти в джемах, сиропах, мармеладах, кондитерських виробах, напоях та соках червоного кольору. Досить часто добавка Е122 застосовується у сумішах з іншими барвниками для надання виробам складних кольорів (зелений, коричневий, фіолетовий та ін.). Крім харчової промисловості, азорубін (барвник - Е122) застосовується в косметології та парфумерії.
Вплив на організм
В результаті численних досліджень харчової добавки Е122 було виявлено низку можливих негативних впливів на організм людини. Вживання кармуазину в їжу може призводити до алергічних реакцій у вигляді висипу на шкірі. Особливо обережними при вживанні продуктів, що містять барвник Е122 повинні бути люди, які страждають на бронхіальну астму і непереносимість протизапальних і жарознижувальних засобів (аспіринова астма).
Дослідження, проведені університетом Саутгемптона на замовлення державного агентства з харчових стандартів Великобританії (FSA) показали, що вживання продуктів із вмістом добавки Е122 призводить до підвищення гіперактивності та зниження концентрації уваги у дітей.