E102 - Середня небезпека

Тартразин (харчова добавка Е102) - харчовий барвник синтетичного походження. У природі у чистому вигляді не зустрічається. Барвник Е102 видобувається з відходів виробництва - кам'яновугільного дьогтю. За своєю фізичною формою тартразин – розчинний у воді порошок жовтого кольору із золотим відтінком. Під впливом сонячного світла добавка Е102 може розпадатися більш прості сполуки. Хімічна формула тартразину: C16H9N4Na3O9S2.

Застосування

Своє широке поширення тартразин отримав завдяки своїй низькій вартості. Добавка Е102 - один з найдешевших синтетичних барвників. Барвник Е102 використовується у харчовій промисловості для надання виробам жовтого забарвлення. Часто поєднується з іншими барвниками для надання продуктам певного кольору та відтінку. Найчастіше добавка Е102 (тартразин) зустрічається в кондитерських виробах та напоях жовтих кольорів усіх відтінків: цукерки, торти, газовані напої. Також, найчастіше, барвник Е102 можна зустріти в консервованих овочах та фруктах, гірчиці, супах, йогуртах.

Вплив на організм

Про шкоду добавки Е102 досі точаться численні суперечки. Так, наприклад, тартразин у недавньому минулому був заборонений для використання в багатьох європейських державах, але під тиском Європейського союзу заборона використання барвника Е102 та низки інших харчових добавок була знята директивою ЄС 94/36/EC. У більшості країн використання харчової добавки Е102 у харчових продуктах строго нормоване, і зазвичай становить 100-150 мг барвника на кілограм готового виробу. 

Тартразин знаходиться у переліку препаратів, що викликають аспіринову астму. Водночас чутки про шкоду тартразину почали циркулювати у 1990-х роках. Стверджувалося, що він нібито впливає на чоловічу потенцію та кількість сперматозоїдів. Однак, підтверджених даних про це немає. Також відсутні докази взаємодії тартразину на СДВГ-поведінку у дітей. Можливо, деякі харчові барвники можуть виступати як тригер у тих, хто генетично схильний, але доказова база цих тверджень слабка. 

При поєднанні з бензоатом натрію значно посилює канцерогенну дію на організм останнього.